Search
Close this search box.

Interactieve training over ouderenmishandeling

Vrijdag 3 maart jl. vond een interactieve training plaats over ouderenmishandeling. Burgemeester Aart-Jan Moerkerke en wethouder Pauline Joosten van de gemeente Moerdijk sloten aan. De gemeente organiseerde de training voor professionals en vrijwilligers. De training werd verzorgd door Wilde Kastanje Training & Opleiding.

Tijdens de training werd aandacht besteed aan het herkennen van signalen. En hoe dan daarop te reageren. De training moet helpen om oudermishandeling bespreekbaar te maken. Eén op de twintig ouderen in de gemeente Moerdijk heeft te maken met een vorm van mishandeling. Als een ouder iemand blauwe plekken heeft, kan dat komen door mishandeling. Maar ouderenmishandeling is niet alleen lichamelijke of psychische mishandeling. Ook bijvoorbeeld financiële uitbuiting valt eronder. En dat is niet direct te zien. Signalen die op ouderenmishandeling kunnen wijzen, zijn bijvoorbeeld overdreven schrikreactie bij een onverwachte aanraking, onsamenhangende verklaringen over verwondingen, depressies of onverklaarbare angst, schichtig of teruggetrokken gedrag, onverklaarbare uitgaven, onbetaalde rekeningen en aanmaningen en een lege koelkast.

Ursula Baaij nam deel aan de training. “Het was een boeiende ochtend. Goed om te beseffen dat er in veel gevallen geen sprake is van kwade wil. Maar door overbelasting en onwetendheid kunnen situaties ernstig uit de hand lopen.”

Behoefte aan ondersteuning
Wanneer je als mantelzorger het gevoel krijgt over te lopen, twijfel dan niet en trek aan de bel! Bij vrienden, familie, de huisarts, casemanager of Surplus. Dit kan door een e-mail te sturen naar mantelzorg.moerdijk@surplus.nl Contact opnemen met Veilig Thuis kan altijd door te bellen naar 0800-2000 of bel met het maatschappelijk werk via 0168-331357.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ga naar de inhoud