Search
Close this search box.

Jeanne en haar buddy Nathalie vertellen over hun momenten samen: “Het belang van het alleen maar bij iemand zijn!”

Surplus

Herken je dat? Je hebt wat tijd over en je zou deze graag nuttig besteden? Dat kan bijvoorbeeld door buddy te worden in de gemeente Etten-Leur. Want als buddy kun je zoveel betekenen voor een ander! Vrijwilliger Nathalie werd anderhalf jaar geleden buddy van Jeanne. Maar ze hebben het idee dat ze elkaar al veel langer kennen. Samen vertellen ze over hoe ze hun contact ervaren.

“Ik zat in de put. Ik was mantelzorger geweest en dat hoefde ineens niet meer”, vertelt Jeanne. “Ik heb lang en veel gezorgd voor mijn ex-man. Toen hij overleed, had ik opeens zeeën van tijd. Ik nam Snoetje en Bolleke, de katten, in huis en ben voor hen gaan zorgen. Dat voelde als moeten, maar het was ook goed, want zo kwam ik toch weer in beweging. Vooral het kroelen met de katten, het sociale stuk, hielp me. Toen ik dat besefte heb ik contact met de huisarts gezocht. Die verwees me naar Surplus.”

Samen aan de slag
Nathalie: “Ik werkte al als vrijwilliger bij Surplus. Ze vroegen me of ik buddy wilde worden. Dat leek me wel wat. Het één op één contact vind ik leuk. Het echt samen kijken naar wat nodig is om iemand weer ‘terug in het leven te zetten’ vind ik mooi. Activiteiten samen uitproberen, waar word je blij van, wat vind je echt leuk om te doen? Verder merk ik dat ik er zelf ook energie van krijg als zij stappen zet. Met haar gaat het beter, maar ik sta zelf ook fijner en positiever in het leven. Het is ook gewoon zo belangrijk om alleen al bij iemand te zijn!”

Weer in beweging
Tussendoor laat Jeanne een krantenartikel zien waarin er om chauffeurs gevraagd wordt. Ze vertelt dat ze wel interesse heeft. “Klinkt goed. Leuk, Jeanne, dat je die vacatures in de gaten houdt,” reageert Nathalie. “Zo mooi om te zien hoe je zelf weer in beweging bent gekomen. Ik bewonder je spirit. Zoveel willen, zoveel positieve energie.” Jeanne: “Ik verbaas mezelf als ik opeens door heb dat ik zelf initiatief neem. Ik ben actiever geworden. En als Nathalie langskomt, zorg ik van tevoren dat alles netjes is. Dat hoort erbij. Elke zondag heb ik een opruimdag. Daar heb ik helemaal geen zin in, maar uiteindelijk lucht dat op. Dan is dat ook weer gedaan en dan is maandag meteen weer een goede start van de week. Jullie lusten vast nog wel een kop koffie?” Na een ‘Zeker, lekker!’ vertelt Nathalie: “We doen samen ook oefeningen, zoals opschrijven welke eigenschappen bij je horen.” Jeanne: “Ja, ik was positief verrast! O, dat ben ik! dacht ik opeens. Ik kan veel meer dan ik soms denk. Ik heb die oefening naast mijn hoofdkussen gelegd.”

Eerste uitstapje
Nathalie: “We ondernemen eigenlijk best veel, hè Jeanne. Naast die opdrachten, gaan we er ook vaak op uit. De ene keer proberen we de Floraliatuin uit.” Jeanne: “Dat was ons eerste uitje.” Nathalie: “De andere keer gaan we wandelen of we zoeken op of er nog vrijwilligerswerkvacatures zijn die jij leuk vindt.”

Nooit te oud om te veranderen
Jeanne: “Ik heb al veel gedaan in mijn leven. En gelukkig heb ik nog mijn familie en andere contacten. Maar die zie ik niet elke dag. Ik heb een vaste routine. Ik ga elke ochtend de krant halen en maak met de mensen die ik onderweg tegenkom een praatje. Je komt altijd wel iemand tegen die een praatje wil maken.” Nathalie: “Jeanne laat me zien wat er allemaal nog mogelijk is. Ook al ben je ouder en heb je al heel wat meegemaakt, toch is ze nog krachtig, vitaal en veerkrachtig.” Tegen Jeanne: “Ook laat je me zien dat je nooit te oud bent om je leven te veranderen, om voor jezelf te kiezen.”

Ook buddy worden?
Of wat meer weten over wat het inhoudt? Een middag of avond in de week kan al zoveel betekenen! Petra de Kramer, consulente buddyhulp, kan er alles over vertellen. Zij is bereikbaar via petra.dekramer@surplus.nl of bel naar 0162 – 74 86 00.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ga naar de inhoud