Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Diagnose dementie besproken tijdens Alzheimer Café Moerdijk

Mantelzorg Moerdijk

Het Alzheimer Café in de gemeente Moerdijk is een ontmoetingsplek voor mensen die te maken hebben met dementie. Op woensdag 22 maart stond het Café in het teken van de diagnose dementie. Twee specialist ouderengeneeskunde vertelden uitgebreid over hoe de diagnose tot stand komt en daarna.

“Het was opnieuw een hele boeiende avond”, vertelt Ursula Baaij, coördinator Informele Zorg bij Surplus. “Het was niet zo druk, maar dat gaf ons wel de ruimte de specialisten het hemd van het lijf te vragen over de diagnose Dementie. Er waren mantelzorgers en ook iemand die zelf dementie heeft. Ik vond het heel bijzonder te horen hoe deze persoon de diagnose had ervaren. Gelukkig kon hij daar nog goed over vertellen.”

Diagnose Dementie
Specialisten ouderengeneeskunde Mahshid Molaeephard en Nadine Baks vertelden hoe dat zij tot de diagnose Dementie komen. Vaak heeft de omgeving al opgemerkt dat iemand gedurende een tijdje ander gedrag vertoont, vergeetachtig is en/of sommige dingen niet meer kan zoals voorheen. Als men met de hulpvraag bij de huisarts komt zal deze eerst andere oorzaken die vergelijkbare klachten geven uit moeten sluiten. Dan pas kan de arts verder onderzoek doen naar dementie. Dit gebeurt aan de hand van verschillende onderzoeken zoals een geheugentest. De verhalen uit de omgeving zijn daarbij nuttig. De geheugentesten lijken misschien kinderachtig en eenvoudig. En stuiten daarom wel eens op weerstand. Maar toch kunnen daarmee een heleboel belangrijke hersenfuncties worden getest. De diagnose dementie is nooit fijn, want het is nog steeds niet te genezen. Toch brengt het wel duidelijkheid en de mogelijkheid om passende hulp in te schakelen.

Volgende Alzheimer Café op 24 mei
Het volgende Alzheimer Café is op 24 mei aanstaande van 19.00 tot 21.30 uur in de Graanbeurs in Fijnaart. Het onderwerp dan is “Dementie en een gezonde leefstijl”. Heeft leefstijl invloed op dementie? En zo ja, hoe dan? Aanmelden is niet nodig. Iedereen is van harte welkom. De Alzheimer Cafés worden georganiseerd door Thebe en Surplus met ondersteuning van Alzheimer Nederland.

Hulp nodig bij vervoer naar het Alzheimer Café?
Vervoer is te regelen via Maatjesvervoer. Aanmelden kan door te bellen naar 06 – 519 71 914. Na het inspreken van naam en telefoonnummer nemen zij contact op. Belangrijk om zo spoedig mogelijk vervoer aan te vragen.

Vragen?
Neem bij vragen contact op met Mantelzorg Moerdijk. De medewerkers van Surplus zijn er voor informatie, advies en ondersteuning. Bel 0168-331357 of stuur een e-mail naar mantelzorg.moerdijk@surplus.nl. Kijk voor meer informatie op www.mantelzorgmoerdijk.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ga naar de inhoud